7 Mayıs 2008 Çarşamba

AYDIN Davutlardan selam var .

Sevgili PDA yöneticileri ve Pembe Domatese gönül verenler ;
Bana göndermiş olduğunuz ve benim için çok değerli olan 23 adet tohuma gözüm gibi bakarak tamamını sağ olarak çimlendirdim . Kendi bahçemde 3 senedir domates yetiştiriyorum .
Toprağım ham toprak , yani ilk defa bir şeyler ekilen bir toprak . Mesleğim gereği kimyasalların toprak üzerindeki etkilerini az çok biliyorum .Bitkiler üzerindeki etkilerinide üye olduğum Ağaçlar. net in çok sevdiğim ve gerçekten değer verdiğim Ziraat Mühendisi meslekdaşlarımdan öğrendim .Hayvansal ve yeşil gübre harici hiçbir gübre kullanmam .Favori gübrem ise kış aylarına doğru bolca ektiğim Bakladır . Çiçeklenme döneminde söküp toprağa karıştırırım . Toprağa verdiği Azot ile mucizevi bir bitkidir Bakla!
Çimlenme sonucu pembeler adeta topraktan fışkırdılar ve ürettiğim diğer domates cinslerine göre çok güçlü olarak çimlendiler ve hızlı şekilde gerçek yapraklarını çıkarttılar.
Çimlendirme toprağı olarak Coco Peat torfu kullandım , tohumları tek bir kapta dağınık şekilde
atarak oksijenli su ile nemlendirdim , üzerini ince bir tabaka torf ile tekrar kapattım .Kabın üzerine şeffaf polietilen torba ile örterek kendi yaptığım küçük bir sera ortamına bıraktım .Her gün torfun üst kısmını kontrol ederek eğer kuruma varsa tekrar hafifçe nemlendirdim .
Gerçek yapraklar göründükten birkaç gün sonra gazete kağıdından kendi yaptığım şaşırtma kaplarına aktardım . Pembeler hiç sarsılmadılar ve hemen yeni ortamlarına uyum sağladılar .
5-6 yaprak oluşumundan ve boyları 15 - 20 cm geldikten sonra 25 Nisan da toprakla buluştular .
50 cm boya gelene kadar koltuk almaya devam edeceğim daha sonra gerekirse dal budaması
ve en son tepe almaya kadar takibim devam edecek .Bu arada ilk çapalarınıda yaptım .
Çapa , domates ve diğer bitkilerin yetiştirmesinde çok önemlidir . Çapadan sonra onların nasıl çoştuğunu ve nasıl bir büyümeyi teşvik ettiğinizi gözlemleyebilirsiniz .